Tenis Kortu Yapımı 5 aşamadan oluşmaktadır; bunlar: Zemin kaplama, çadır kapama, saha çizgileri, tenis kortları ve aydınlatmadır.
 

Tenis Kortu Uygulaması;


Zemin Kaplama;

 Beton asfalt zeminler üstüne ''EPDM'' kaplama yapılır veya temizlenmiş asfalt üzerine ''AKRİLİK'' kaplama uygulanır. Bu işlemden önce astar ile malzemenin tutuculuk oranları arttırırlır. Müşterinin isteğine göre tartan zemin veya sentetik çim halı zeminde kullanır. 

Çadır Kapama; bu sistem zeminin üzerinde yerin altına monte edilen boru demirlerin çeşitli kanlıklarındaki brandalara gerilmesiyle işlem gerçekleşir. 

Saha çizgileri; oyun sahasını belirleyen sınırlardır rengi beyaz olup ve oyuncunun hareket'in engellemeyecek şekilde göre tasarlanır. 

Tenis kortu yapımında; Kort zeminler alanın kullanım amacına bağlı olarak Çim, Halı, Sert Toprak sentetik olarak yapılmaktadır. 

Tribün koltuklarının yapımı ile kişi kapasitesine ve açık ya da kapalı tenis sahalarına farklı malzemeden üretilmiş koltuklar kullanılabilir.
 
 
Tenis Kortu Yapımı Genel Özellikleri
Tüm dünya tarafından bilinen ve profesyonel olarak turnuvaları yapılan tenis, zengin sporu olarak da adlandırılabilir. Günümüzde birçok ülkenin çeşitli yerlerinde düzenlenen tenis müsabakaları insanların ilgisini epeyce çekmektedir. Tenis 1’er veya 2’şer kişilik guruplar halinde oynanmaktadır. Kişiler ellerindeki raket adı verilen bir alet yardımıyla topu tenis kortunun tam ortasına gerilen fileden geçirmek zorundadır. Setlerden oluşan teniste oyununda en çok sayıyı alan taraf galip gelmektedir. 

Tenisin oynandığı alana tenis kortu adı verilmektedir. İyi ve kaliteli bir tenis için tenis kortu gayet özenli ve iyi bir şekilde yapılmalıdır. Zemin yapısı, file ölçüsü, zemine çizilen oyun çizgileri oldukça önemlidir. Tenis kortu zemini, iyi bir tenis müsabakası için zeminin asfalt üzerine akrilik kaplamalı olması gerekmektedir. 1’er kişilik gruplar için yapılan dikdörtgen biçimindeki sahanın uzun kenarı 23.77 metre, genişliği 8.23 metredir. 2’şer kişilik gruplar halinde oynanan tenisin saha ölçüleri ise 1’er kişilik gruplar için yapılan sahadan 1.37 metre daha geniştir. Tenis kortlarına tam ortadan ikiye bilecek şekilde file gerilir. Bu fileler, çapları maksimum 0.8 cm olan iplere asılır ve uygun boy ve genişlikte olan direklere geçirilir. Direklere geçirilen ipler kesinlikle yerden 1.06 metre yukarıda olmalıdır. Tenis kortunu tam ortadan ikiye ayıran bu file direklere hiçbir boşluk kalmayacak şekilde geçirilmedir. Bunun sebebi ise oyun esnasında atılan topun o boşluklardan geçmemesini sağlamaktır. Bu beyaz renkli file 5 cm genişliğinde olan bir şerit yardımıyla zemine sıkıca tutturulmuştur. 

Tenis kortu yapımında 3 adet farklı zemin kullanılabilir. Bunlar çim, sentetik ve toprak zeminlerdir. Bu zeminlerde kendi arasında sert ve yumuşak olmak üzere 2’ye ayrılır. Çim zeminler genellikle uluslararası müsabakalarda kullanılmaktadır ve bakımı oldukça özen istemektedir. Yağmur, kar gibi doğal hava koşullarından oyuncuların kaymaması için yağış esnasında üstü kapatılır. Çim zeminlerde toplar oldukça hızlı hareket etmektedir. 

Toprak zeminlerde oynan müsabakalarda iste çim sahalara göre toplar daha yavaş gitmektedir. Sonuncusu olan sentetik tenis kortu zeminleri ise diğer zeminlerden oldukça farklıdır ve profesyonel tenislerin hâkim olabildiği bir zemindir. Yağmur, kar gibi doğal hava koşullarının oldukça zarar verdiği sentetik tenis kortu zeminleri mümkün olduğunca korunmaktadır. Zeminleri daha detaylı inceleyecek olursak şunları söyleyebiliriz: Çim zeminlerde hıza ve güce dayanan bir oyun sergilenmektedir. Çim sahanın en büyük avantajı ise top hızlı geldiği zaman bunu karşılayan oyuncunun sakatlanma riskinin en az olduğu saha olmasıdır. İkinci zemin olan sentetik zeminler ise reçine zemin olarak da adlandırılmaktadır. Bu zeminler için en büyük problem oluşturan durum havanın yağmurlu olmasıdır. 

Her yıl sürekli zemin yenilemesi yapılmasına rağmen, sentetik zeminlerin sağlık açısından oldukça zararı vardır. Üçüncü zemin ise toprak zeminlerdir. Toprak zeminlerin kullanım süresi uzundur. En büyük özelliği ise hızlı gelen topları yavaşlatmasıdır. Bu sayede müsabaka, daha uzun bir hal almakta ve seyirci daha dikkatli izleyebilmektedir.



 Tüm Soru ve Talepleriniz İçin Bizlerle İletişime Geçebilirsiniz.Bize Ulaşın 

  •  Battal Gazi Mahallesi Selçukhan caddesi Numara 109/A Sultanbeyli/İstanbul KUZEY TEL ÖRME SANAYİ.TİCARET

  •  +90 216 592 10 55

  •  kuzeytelcit@kuzeytelcit.com

Bize Abone Olun

Kuzey Tel ve Çit Sistemleri Tarafından Yayınlanan Güncel Bilgiler Ve İndirimlerden Haberdar Olmak İçin Abone Olabilirsiniz.