Basketbol Sahası Yapımı
Basketbol sahası yapımı için öncelikle alan belirlenir. Genel olarak basit bir basketbol sahası yapımında en önemli iş kesinlikle zemindir.
Basketbol elle oynanan bir spor dalıdır. Basketbol oyununu tanıyacak olursak profesyonel bir oyunda beşer kişilik 2 takım halinde oynanır. Asıl amaç pota adı verilen yuvarlak bir çemberden topu geçirmektir ve rakipten daha fazla sayı yapıp oyunu kazanmaktır. Popüler bir spor dalı olan basketbol amatör oynandığı zaman açık sahalarda da oynanabilirken profesyonel basketbol ise kapalı salonlarda oynanmaktadır. Oyunda en önemli olan kısım sahadır. Basketbol sahası, zeminine bağlı olarak neredeyse oyunun seyrini belirlemektedir. Bu yüzden basketbol sahası yapımlarında oldukça dikkatli olunmalı, olası sakatlıklara ve oyunun seyrinin olumsuz yönde etkileyecek yönde uygulamalarda bulunulmamalıdır.
Basketbol sahası yapımı hakkında genel bir bilgi verecek olursak şunları söyleyebiliriz:
Basketbol sahası dikdörtgen biçiminde bir saha olmakla beraber etrafı seyirciler için ayrılmış tribünlerle kaplıdır. Tabanı diğer spor branşları için tasarlanmış olan sahalardan daha farklı olarak sert tahtadan yapılmıştır. Tabanın sert tahtadan olması topun yere çarpıp yükseklik kazanmasını sağlar. Bu sayede oyuncunun oyun esnasında topla birlikte ilerlemesi fazlasıyla kolaylaşır. FIBA standartlarına göre basketbol sahasının boyu 28 m x 15 m'dir. Tabi bu alan ölçüleri bazen değişiklik göstermektedir. Basketbol sahası ortadan bir çizgi yardımıyla ikiye ayrılır. Bu çizgi rakip yarı alanını belirtir. Basketbol sahası ortasında çizili bir yuvarlak vardır. Potanın üzerinde genelde şeffaf bir plastik kullanılır. 45 cm çapında demir çemberden oluşan ve bu çemberin altına beyaz filenin asılı olduğu 2 adet pota bulunur. Filelerin olmasının amacı oyun esnasında atılan topun çember içerisinden beyaz fileyi geçip sayı olmasıdır.
Bir basketbol oyununun olmazsa olmazı basketbol sahalarıdır. Basketbol oynanması için koşulların elverişli olduğu bir basketbol sahası gerekmektedir. Koşulların elverişli olmadığı bir sahada sağlıklı bir maç gerçekleştirilememektedir. Basketbol sahası yapımı oldukça dikkat ve özen gerektiren bir iştir. Genel olarak basit bir basketbol sahası yapımında en önemli iş kesinlikle zemindir. Zeminin yapımı sırasında usta firmalarla çalışılmalıdır. Oyun sırasında oyuncuların, hakemin zeminde kaymaması ve topun zeminde sekmesi gayet önemlidir. Bu yüzden kapalı salonlarda genellikle tahta parke veya kauçuk kullanılır. Bu zemin çok sert değildir. Aksine, zemin oyuncuların sakatlanmaması için biraz daha esnek olarak tasarlanmıştır. Oyun esnasında herhangi bir nedenle düşen oyuncunun vücudunda bir kanama olmaması için pürüzsüz ve yumuşaktır. Zemini hazırlarken meyil verilir. Çünkü bu meyil yağmur sularını oradan atıp sahanın kuru kalmasını sağlar. Yağmur sularının biriktiği bir zeminde maç yapılamaz. Yoksa bu durum oyuncu sakatlıklarına neden olur. Gerekli meyil verilip zeminin kaplaması yapıldıktan sonra sıra basketbol sahası çizimine gelir. Bu çizgiler oyun sırasında bazı kuralları belirler. Topun nereden çıkacağı, faul atışları gibi kurallar çizilen bu çizgiler sayesinde belirlendikten sonra sağlıklı bir müsabaka ortaya konulabilir.